Běžecká osobnost č. 6 – Radek Brunner


Radka Brunnera představovat netřeba. U nás boduje nejen svými výkony, ale i tím, že i přes to, co dokázal, zůstal normální, pohodový kluk, ostatně jako celá převážná většina našich špičkových ultraběžců … [Kosťa Wiesner]

#5: Radek Brunner

Proč běháš Radku?

Protože mě to baví. Bavilo mě to už když jsem byl malý, pak velký, no a teď mě to baví i když jsem starý.

Co tě napadne, když se řekne Barokomaraton?

Je to jeden z maratonů, na který jezdím hodně rád. Fajn lidi, pěkná trasa. Navíc se mi tam vždy dařilo, takže co si přát víc?

Jaký je tvůj nejoblíbenější  běžecký závod a proč (krom Baroka 😉 )?

Mě se líbí vlastně všechny závody kde jsem byl. Každý je jiný a za každým stojí nějaký příběh, nějací lidé co ho pořádají a proč ho pořádají. Fajn je třeba garážový maraton u Martina Gazdy, Okolo Vlasti u Dušana Koutníka. Nebo třeba Spartathlon:)

Jakého svého největšího výkonu si vážíš?

Vážím si zatím nejvíc Spartathlonu 2016. To je jasný, byl to skok někam jinam. Ale jinak jsem na sebe pyšný po každém delším závodě, kde se zmáčknu a v cíli si můžu říct, že jsem udělal maximum. Pak nerozhoduje jestli je to maraton v horní dolní nebo 100km na Mistrovství světa.

O čem sníš? (myšleno sportovní ambice 😉 )

Sním o startu na olympiádě. Ale zůstane to jenom snem, protože jediná disciplína, v jaké bych tam mohl startovat by byl ultramaraton a ten tam není. A ani jako ukázkovou disciplínu ho zatím neplánují. No a pokud se tam někdy dostane, moje výkonnost bude už mimo možnost startu. Takže sen zůstane snem. To je život.

Co ty a zdravá výživa rsp. protahovací cviky, regenerace?

Jím všechno, bez rozdílu. Tedy to co mi chutná. Možná víc ovoce, těstovin, rýže. Teď jsem si oblíbil avokádo. Protahování moc neprovozuju, většinou si u něj něco natáhnu tak že mi to ublíží. No a regenerace-sauna, spaní.

Rada začínajícím běžcům?

Běhat a běháním se bavit. Neřešit zbytečnosti. Neřešit jak dýchám, jakou mám kadenci, jak našlapuju. Tělo se zformuje samo do toho co mu vyhovuje. Moje kadence je mimo optimální rozsah, když se mě někdo ptal jak dýchám, tak já to vlastně ani nevím, dýchám prostě tak jak to zrovna potřebuju. Teď je pomalu každej trenérem běhu a všichni na to jdou moc vědecky. A přitom je to to nejpřirozenější, co od přírody máme. Prostě běžíme.

Tvoje běžecké krédo?

Never give up the things you believe in. Moje mantra při závodě, při tréninku na něj. Sen a cíl musí být tak veliký, aby jsi z něho byl každý den nervozní a při pomyšlení na něj ti běhal mráz po zádech. Jinak to není dostatečně velký a odvážný cíl.

Tvoje nejoblíbenější značka běžeckých bot?

New Balance. Taky poslední dobou často střídám s Hoka. Jsou tlumenější a pro extra dlouhý běhání dobrý.

Vysněná dovolená? (fantazii se meze nekladou 😉 )

Žádnou takovou dovolenou nemám. Mě je celkem jedno kde jsem, hlavně když se tam dá běhat a jsou tam fajn lidi.  Pak neřeším jestli je to v Krkonoších nebo na Azorských ostrovech.

Co děláš, když neběháš?

Pracuju, spím, jím. Taky někdy musím sekat zahradu. Je ale pravda že čím víc člověk běhá, tím víc se obklopuje lidmi s podobným zaměřením. Takže pak se třeba i u grilování bavíme o běhání, tréninku a tak.

Co bys doporučil organizátorům Barokomaratonu pro příští ročníky?

Nikdy jsem závod nepořádal, takže nemůžu v tomto směru radit a doporučovat. Já beru Baroko takový, jaký je. Se všemi plusy a mínusy. Mám rád, když není závod primárně o tom, servat z lidí co nejvíc prachů, vyrejžovat a zavřít. A to tady není. Děláte to dobře. Myslím že nejlepší Vaší vizitkou je spokojenost běžců co Baroko běží, to že každý rok je jich víc. To že i když nemáte za sebou mega reklamu a velké sponzory tak to funguje.