Běžecká osobnost č. 3 – Ondřej Velička


Úspěšné dokončení Spartathlonu, 68. místo na mistrovství světa na 100 km v holandském Winschotenu, první místo v UltraCupu, mistr ČR v ultratrailu, mistr ČR v běhu na 100 km. To je jen stručný výčet úspěchů Ondry Veličky.

Majitel těchto výkonů a ocenění měl na 24 hodinovce v Kladně „depo“ přímo vedle mne. Někdy v noci jsem toho měl plný zuby, chtěl si odpočnout a v tu dobu se Ondra Velička objevil také. Viditelně docela trpěl, fyzicky i psychicky. Najednou mi došlo, že i takové borce to bolí, někdy i víc než nás, hobíky. Docela mi to pomohlo se nastartovat a těch mnou vysněných 180 km dát. Ondra zaběhl neuvěřitelných 227 km. Nejen o tomto závodě a pocitech při něm krásně píše na svém blogu ultramaratonec.cz. [Kosťa Wiesner]

#3: Ondra Velička

Proč běháš?

Běhám proto, že jsem se kdysi přihlásil na závod a nechtěl v jeho průběhu umřít, tak jsem začal trochu trénovat. J Po jeho dokončení mě běhání začalo bavit a od té doby se snažím stále zlepšovat. Je to zároveň výborný relax, i když mě někdy trenér opravdu nešetří. J Za ta léta běhání jsem našel zalíbení a vášeň v dlouhých tratích – ultramaratonech.

Co tě napadne, když se řekne Barokomaraton?

Probleskne mi hlavou rok 2013 a 2014, kdy jsem Baroko maraton běžel. Je to moc krásný závod v hezké přírodě. Bohužel mám v září většinou velmi nabitý program a poslední roky už svoji účast nezvládám. Raději aktuálně dávám přednost spíše rovinatějším závodům po asfaltu, na které se primárně zaměřuji.

Jaký je tvůj nejoblíbenější běžecký závod a proč (krom Baroka 😉 )?

Nejoblíbenější je jednoznačně Spartathlon, ten má opravdu jedinečnou atmosféru a nedá se moc s ničím jiným, co jsem zažil, srovnat. Letos už na něj poletím potřetí. Hezkou atmosféru má také závod na 100 km v holandském Winschotenu. Pokud bych měl zůstat v našich končinách, pak se jedná o Hostýnskou Osmu. Běží se v hostýnských vrších, kde jsem vyrůstal a také to byl můj úplně první ultramaraton. Jak už jsem zmínil, časem jsem se přeorientoval spíše na rovinaté závody po asfaltu, ale tento závod si vždy rád zaběhnu a zatím jsem nevynechal ani jeden ročník.

Jakého svého největšího výkonu si vážíš?

Jednoznačně loňského stříbra na mistrovství Evropy v běhu na 24 hodin. Naprosto nečekaně mi závod neuvěřitelně sedl, běželo se mi naprosto fantasticky a měl jsem po celých 24 hodin velmi vyrovnané tempo. Zaběhl jsem druhý nejlepší výsledek v historii ČR a stále věřím, že to ještě není maximum, kterého jsem dosáhl.

O čem sníš? (myšleno sportovní ambice ;))

Sním o tom, že se jednou na nějaké větší akci (ME, MS) postavím na stupně vítězů a zahrají na moji počest Českou hymnu. Po tomto zážitku velmi toužím a pokud se to stane, splní se můj největší sportovní sen.

Co ty a zdravá výživa rsp. protahovací cviky, regenerace?

Po loňském stříbru na ME jsem si řekl, že mi běhání docela i jde a začal jsem hledat další cesty k možnému zlepšování. Začal jsem se víc protahovat a snažím se například chodit pravidelněji do sauny. Co ale považuji za nejzásadnější změnu je, že jsem začal spolupracovat s výživovým poradcem a společně teď ladíme stravu, regeneraci, suplementaci a vše, co s tím souvisí. Je to běh na dlouhou trať, tělo si stále zvyká na radikální změnu jídelníčku, ale věřím, že z dlouhodobého hlediska mě to velmi posune.

Rada začínajícím běžcům?

Myslím, že je důležité prostě vyběhnout a nic ze začátku neřešit. Pokud to člověka začne bavit, pak ať u běhání zůstane. Pokud ho to nebaví, ať si najde jinou činnost, která ho bude více naplňovat. Já jsem taky začal jako naprostý amatér bez jakýchkoli znalostí a ambicí a časem jsem se docela vypracoval. Je za tím velká dřina a odhodlání, ale pokud člověk opravdu chce a drží zdraví, neexistují prakticky žádná omezení.

Tvoje běžecké krédo?

Vyloženě běžecké krédo nemám, jen věřím v to, že limity často existují pouze v hlavě, o čem se při běhání občas přesvědčuji. Ale v běžném životě se snažím řídit podle hesla „každý svého štěstí strůjcem“.

Tvoje nejoblíbenější značka běžeckých bot?

V minulosti to byly boty Altra, skvěle padnoucí a pohodlná bota s nulovým dropem. Jenže pak jsem měl problém je v mé velikosti v ČR sehnat. Nedobrovolně jsem tedy Altry vyměnil za Hoka One One, již od nich mám několik modelů, například Stinson, Conquest nebo Vanquish a jsem s nimi také spokojený. Na moje ultra pobíhání jsou to velmi šetrné boty k mému pohybovému aparátu 🙂

Vysněná dovolená? (fantazii se meze nekladou 😉

Poslední dobou je mezi českými běžci populární běžecká dovolená v Itenu v Keni. Jejich příběhy a zážitky ze soustředění velmi pečlivě sleduji.  V tréninkovém centru tam trénují spolu s těmi nejlepšími keňskými běžci. Moc bych si přál, abych mohl vycestovat alespoň na 2 měsíce a také si s nimi zatrénovat. Bohužel mi to v současné době neumožňuje moje zaměstnání.

Co děláš, když neběháš?

Je to jednoduché, buď pracuji nebo se snažím nějakým způsobem odpočívat a regenerovat. Na nic dalšího prakticky nezbývá čas.

Co bys doporučil organizátorům Barokomaratonu pro příští ročníky?

Ať se jim daří a dělají svoji práci pořád s takovým nasazením a radostí. Samozřejmě také mnoho spokojených běžců, kteří dokážou náročnou práci organizátorů ocenit a budou mít ze závodu dobrý pocit.