Běžecká osobnost č. 8 – Luboš Fistr


Kdyby byla olympiáda v maratonských či delších tratích pro pivaře a kuřáky, skončil by Luboš nejhůře druhý ;). Tahne s námi Baroko jíž 10.rokem a běžecky zraje jako víno. Děkujem a držíme palce do dalších let.

#7: Luboš Fistr

Proč běháš Luboši?

To je na začátek tak strašná otázka, že si asi budu muset jít zaběhat, abych vymyslel nějakou kloudnou odpověď.

Co tě napadne, když se řekne Barokomaraton?

Ten hnusnej krpál od Čoubáku, o kterým si říkám pokaždý, že ho vyběhnu, ale pak mě zlomí. Takže letos další pokus. Nebo hospodu ve Vrážným, kde se chci každoročně zastavit cestou na jedno.  Obíhání traktorů na cestě. Surrealistická scéna na louce nad Žebnicemi na 39.km kdy řvu kvůli křeči v zadní části stehna a současně se u toho směju. Ohromný křemenáče a hřiby, který už pak celej podzim nenajdu a při Baroku se mi smějou naschvál do obličeje všude po cestě. No a potom výborný lidi na občerstvovačkách a vůbec pohoda všude kolem.

Jaký je tvůj nejoblíbenější  běžecký závod a proč (krom Baroka 😉 )?

Asi všechny, kde mě neseřvou, že jsem si dovolil dát do šatny svojí tašku místo předepsanýho unifikovanýho batohu , kde neřvou do tlampače kolik desítek lidí má zrovna dnes narozeniny a jak jste všichni skvělý a kde nemusím půl roku dopředu řešit přihlášku za dva tisíce korun . Takže se vždycky rád vrátím třeba na Den cesty, Poběžovickej půlmaraton, Kladno Self Transcendence nebo si dám rád libovolnou trasu kolem Boleváku u Vlasty Šroubka.

Jakého svého největšího výkonu si vážíš?

O tomhle jsem hrozně přemýšlel zrovna nedávno. Podle mě je třeba si asi vážit každýho běhu. O to víc to pak oceníš, když prostě běhat nemůžeš . Ale o trochu víc si vážím těch, který nejvíc bolely, posunuly mě dál v délce, vylepšil jsem si na nich osobák nebo si na ně jednoduše vzpomenu. Je toho za ty roky opravdu spoustu. Prvních 10km na pásu ve fitku, první půlmaraton ve sněhu, o týden na to unešenej z první půlky v Praze, první maraton (mimochodem Baroko), první padesátka v tréninku, běh z Plzně do Českýho lesa 63km, prvních 100km ve Štruncáku, 24-hodinovky na Kladně, tréninkový běhy s batohem na zádech natažený až na 84km od rána do večera, první maraton pod 4h, pak další zlepšení osobáku na maratonu, poslední stovka na jaře, hrozná hitparáda…

O čem sníš? (myšleno sportovní ambice 😉 )

Udělat nějakej strašnej masakr běh na spousty dní a kilometrů někde ve světě od někam do někam a úplně se oddělat a vyčistit si přitom mozek. Nápadů je na to hrozně.

Co ty a zdravá výživa rsp. protahovací cviky, regenerace?

No když mě vidíte se startkou v puse po doběhu, tak si asi umíte tu regeneraci představit. Pěknej protahovací cvik na plíce. Ale vážně, dřív jsem to vůbec neřešil nebo dělal všechno blbě. To se mi líbí na běhu, že po letech se člověk pořád učí, že to není jen o běhu, ale strašně věcech co pomáhají hrozně moc. Důležitý je hlídání jídelníčku a jeho složení, správný načasování jídla, plus se dobře zavodňovat celej  den, na regeneraci je super natáhnout se do ledový vany na pár minut. Strečink dělám jen po rozklusání před intervalovým a tempovým tréninkem. Občas se protáhnu večer před spaním, taky dobrý. A pak je dobrej ibalgin…

Rada začínajícím běžcům?

Nepodceňovat se, dokázat se dá úplně všechno. Odhodit iphony, ipady  a snímače tepu. Vůbec se během nestresovat a užít si to. A občas se na někoho cestou usmát a pozdravit taky neuškodí.

Tvoje běžecké krédo?

Žádný nemám. Možná snad jedno. Když mě čeká těžkej trénink do kterýho se mi fakt nechce, tak si na začátku řeknu „Hlavně se s tím nesr…“ a ono to kupodivu vždycky jde.

Tvoje nejoblíbenější značka běžeckých bot?

Mizuno Wave Rider. Prakticky neběhám v ničem jiným. Jen se mi poslední dobou zdá, že ty boty vydrží čím dál míň.

Vysněná dovolená? (fantazii se meze nekladou 😉 )

Sbalit bágl, vyrazit do divočiny do světa a nepotkat člověka třeba čtrnáct dní. A když potkat, tak milýho normálního domorodce a ne turistu s GPS navigací, smartphonem a v goretexovejch nanoslipech. Rozbalit stan na nějakým super místě, povečeřet vepřový ve vlastní šťávě a vypít si z ešusu čaj s rumem. A jsem moc rád, že už jsem si vysněný dovolený užil.

Co děláš, když neběháš?

Tak přesně tuhle otázku kladli před lety v Český sodě postavě Oldy Maratonce a odpověď zněla: “ Jak neběhat?“. Doporučuju najít si na youtube pro výstrahu.

Co bys doporučil organizátorům Barokomaratonu pro příští ročníky?

Nic neměňte a pusťte někdy Kosťu taky na trať. Aspoň do dětskýho běhu, aby jednou něco vyhrál 🙂