Běžecká osobnost č. 1 – Ivan Šarlinger


Ahoj, na tomto místě jsme se rozhodli publikovat rozhovory s lidmi z běžeckého prostředí, kterých si z nějakého důvodu vážíme, či mají náš obdiv. Většinu z nich jistě znáte. Jejich běžecké výkony tady nejsou podstatné, ty si můžete najít v běžeckých tabulkách J.

Jako první uvádíme rozhovor s Ivanem Šarlingerem. Bydlí necelých 20 km ode mne, přesto se vídáme jen na startech maratonů či ultramaratonů.  Na trati vidím většinou jen jeho záda a když dobíhám do cíle je již většinou na cestě domů. I přesto mám pocit, že tohoto skromného, vynikajícího ultramaratonce znám již velmi dlouho a setkání s ním je vždy příjemné.

Hezké čtení

Kosťa Wiesner


#1: Ivan Šarlinger

 

 

Proč běháš?

Dneska už spíš ze zvyku. Ze zvyku si najdu nějaký závod, na který se chci připravit a pokud možno uspět a to mě motivuje k běhání. Z počátku (2011) to byla touhu dokázat si uběhnout z ložnice do kuchyně, pak od garáže k vrátkům, k rybníku a pak maraton. Po tom dát maraton pod 3 hodiny. Pak dát 100 km a pak 200 km za 24 hodin.

Co tě napadne, když se řekne Barokomaraton?

Barokomaraton byl můj první závod. Bydlíme 10 km od Plas – takže jasná volba. Přestože v logu závodu stálo, že osobák si zde běžci nejspíše neudělají, mě se to povedlo. Všechno jsem vnímal intenzivněji. Po závodě jsme ještě dlouho debatovali o trati, pocitech a zážitcích. Ještě několik dní po závodu jsem stěží mohl vyjít schody. Od té doby jsem Barokomaraton nevynechal.

Jaký je tvůj nejoblíbenější  běžecký závod a proč (krom Baroka 😉 ?

Bylo to v osmadevadesátém, když jsme společně se svojí budoucí manželkou vyrazili na náš první čundr do Novohradských hor. Byli jsme mladí, tráva byla zelenější, a tak nám ani moc nevadilo, že skoro celý propršel. Slovo ultramaraton jsme tenkrát neznali. Nakonec v hospodě v Horní Stropnici točili moc dobrý pivo a vařili výbornej čaj. Od té doby  názvy jako Žofín, Baronův most, Zlatá Ktiš či Huťský rybník pro mě získaly  až téměř sakrální rozměr. Můj oblíbený závod je Silva Nortica Run.

Jakého svého největšího výkonu si vážíš?

Jako rodina celkem slušně ujíždíme na genius loci hospůdky U Mlejna v Radvanci a závod jménem 10 lužických sedmistovek, který se zde startuje. Na své třetí účasti jsem měl možnost tenhle závod vyhrát. Forma byla, věřil jsem si, avšak běžečtí bohové mi nepřáli. Během závodu jsem  4x zabloudil, 4x doháněl ztrátu, 4x šel přes závit. Sebíhal jsem z trati, po čtyřech lezl v prudkým svahu nahoru a dolu a hledal správnou cestu. Byla to beznaděj a frustrace. Na Pěnkavčím vrchu se mi kvůli dehydrataci zatočil svět. Závod jsem nakonec vyhrál. Občas hrajeme doma hru, kdo dokáže vyjmenovat víc názvů lužických sedmistovek.

O čem sníš? (myšleno sportovní ambice 😉 )

Nejčastěji o fotbale, jak hraji za nějaký slavný klub a jsem tam nejlepší.

Co ty a zdravá výživa rsp. protahovací cviky, regenerace?

Jsem bezzásadový vegetarián, který se kromě masa snaží též vyvarovat cukru. To znamená, že se sladkému a masným výrobků vyhýbám, ale zároveň jsem připraven kdykoliv a kdekoliv tuhle dietu porušit.

Rada začínajícím běžcům?

Moje manželka mi pokaždé, když jedu na nějaký ultra závod, připomíná, že nemám hlavně přepálit závěr závodu.  Ačkoliv to může vypadat paradoxně, je to poměrně dost geniální myšlenka. Proto i já bych začínajícím ultraběžcům doporučil, aby při distanci 100km a víc hlavně nepřepálili posledních dvacek kiláků.

Tvoje běžecké krédo?

Nic mě nenapadá. Jsem absolutně bez kréda. Nemám žádný kredit.

Tvoje nejoblíbenější značka běžeckých bot?

Je vždy momentálně právě ta, u které seženu boty do 1000 Kč.

Vysněná dovolená? (fantazii se meze nekladou 😉

Asi by hodně připomínala Moravský ultramaraton. Tedy sluníčko, rodina a přátelé, příroda, třešně, večerní posezení u ohně či v hospůdce a samozřejmě běhání.

Co děláš, když neběháš?

Vymýšlím, jak to udělat, abych si v množství denních povinností našel volný prostor, který bych mohl využít na běhání. Například jsem vypozoroval, že o víkendovém obědu je mezera cca 4 minuty mezi polívkou a druhým jídlem, která se dá využít k svižnějšímu kilometrovému úseku.  Tedy trénink přizpůsobuji rodině a péči o domácnost (barák a zahradu) a snažím se tak vnést určitý chaotický prvek do jinak celkem spořádaného života.

Co bys doporučil organizátorům Barokomaratonu pro příští ročníky?

Ještě před rokem bych doporučil ultra distanci směrem na Rabštejn. Letos už jen popřeju hodně sil do dalších ročníků. Díky, děláte to dobře.